Vett & Etikett

Att hälsa

Är du man står du alltid upp när du hälsar på någon. Ett fast handslag är att föredra, den hemska ”döda fisken” kommer knappast att ge dig några nya bekanta. Kyssa på kinden går bra, undvik munnen.

I Frankrike kysser man tre gånger, höger kind, vänster, och så höger igen. I Sverige räcker det med en kind. Inför kindkyssande bör man dock pejla kyssobjektets kyssobjektets villighetsgrad. Verkar det inte passa så rekommenderas ett handslag.

Bordsskick

Att skjuta in stolen åt sin bordsdam (som sitter på mannens högra sida) är inget som bara gamla gubbar ägnar sig åt. Det går alltid hem, oavsett ålder. Servetten ska ligga i knäet och inte knycklas in under hakan. Bli inte förvirrad av alla bestick. De placeras utifrån och in mot tallriken, alltså i den ordning maten serveras. Tjuvtitta på någon annan om du känner dig vilsen. Om det, förhoppningsvis, står mer än ett glas vid din tallrik, står de i den ordning som de olika dryckerna ska förtäras. Man börjar från höger och arbetar sig åt vänster

Att skåla

Så här går det till: Lyft glaset i hakhöjd, titta den du skålar med i ögonen. Drick sedan en klunk, titta i varandra i ögonen igen och så är det roliga över. Slå inte glasen mot varandra!

Tal

”Jag är ingen talare, men…” är en av de vanligaste inledningarna till ett tal. Har du inget att säga – håll tyst. Försök att undvika känsliga ämnen; din bordsdams märkliga klädsel, den okokta potatisen, politikers senaste sexskandaler etc. Håll sedan talet kort och koncist. Tacktal hålles av den lycklige man som har värdinnan till bordet. Denne knackar försiktigt i glaset, ger gärna en komplimang för den goda maten (ljug om det behövs) och tackar värdinnan för en genomtrevlig tillställning (ljug en gång till om det skulle vara så).

Att uträtta sina behov

När du är på väg till toaletten är det inte nödvändigt att upplysa alla närvarande om detta. Av någon underlig anledning är detta vanligt förekommande i Sverige. Fäll ner toalettsits och lock efter utfört ärende. Uppskattas framförallt av de kvinnor som köar utanför toaletten, och som förmodligen naglar fast dig med blicken när du kommer ut.