Tillställningar

Akademiska tillställningar
Fracken är det typiska akademiska plagget. Vid exempelvis en disputationsmiddag kan mörk kostym vara ett gångbart alternativ, men bärs då givetvis av samtliga män. Som vanligt framgår klädseln på inbjudan.

Begravning
Tidigare har frack med svart rosett varit det stora begravningsplagget, men idag förekommer det allt mer sällan. Anges mörk klädsel är det mörk kostym som gäller. är det sommartid går ljus kostym bra. Ju närmare släkt desto striktare klädsel är en bra grundregel.

Bröllop
Allt fler gifter sig i smoking, men ska man hålla på regelboken är detta fel. Mörk eller ljus kostym gäller beroende på årstid, väljer man frack skall egentligen även de manliga gästerna bära frack. Idag har dock de flesta gäster mörk kostym när brudgummen bär frack, även om etikettsivrare hävdar att detta är ett grovt fel.

Cocktail
Den klassiska klädseln till ett gammalt hederligt cocktailparty är smoking. Vanligast är dock kostym – mörk eller blazer. Klädseln bör framgå på inbjudan.

Dop
Enligt den gamla etikettsboken gäller mörk kostym och vit skjorta. Denna tradition har dock luckrats upp och de flesta varianter är gångbara. Titta på inbjudan.

Förlovning
Allt fler gör förlovningen till en högtid. Hur du klär dig på förlovningsmottagningen eller middagen är helt upp till dig själv och hur fint du vill att det ska vara. Ser man till de gamla reglerna är mörk kostym dock det rätta plagget för mannen. är det sommar är givetvis den ljusa kostymen ett alternativ.

Konfirmation
Se Dop

Lysning
En lysningsmottagning förutsätter mörk kostym. Ljus kostym eller ännu ledigare klädsel fungerar om det är sommar.

Middag
Vilken klädsel som gäller på en middag bör framgå av inbjudan eller middagens art. Allt från blazer och byxa eller mörk kostym är det vanligaste, gäller smoking eller frack anges detta alltid. Anges ingen särskild klädsel går det bra med en prydlig blazer och byxa eller en kostym som inte behöver vara mörk.

Studentmottagning
Se Mörk kostym eller Ljus kostym under avsnittet Klädesplagg.