Klädskötsel

Allmänt

Textilvaror kräver olika slag av rengöring och vård, bland annat beroende på fiberslag, tygets konstruktion och användningsområde. Tyvärr går det inte att avgöra hur ett plagg skall tvättas enbart genom att se och känna på det. Se därför till att det finns en fastsatt tygetikett med skötselråd på plagget innan du köper det. Det är den bästa garantin för att det skall behandlas rätt vid tvätt, hemma eller i tvätteriet.

Ett skötselråd kan bestå antingen av enbart symboler eller symboler och tilläggstext. Observera att skötselrådet avser hela plagget, inklusive tråd, knappar, dragkedja etc.
Konsumentrådet tipsar:

Plagg som ändrar färg
Ett plagg färgar om det innehåller överflödig färg eller utsätts för påfrestningar som gör att färgen släpper. På grund av miljöskäl har vissa infärgningar som skapar hög mättnad förbjudits i EU, vilket gör att framförallt mörka färger kan släppa färg även om man följer tvättrådet. I de allra flesta fall undviks att plaggen tappar färg genom att alltid följa tvättrådet och tvätta i den temperaturen som rekommenderas. Vissa färger kan blöda i för låg temperatur. Står det ”tvättas separat” innebär det att plaggen släpper överskottsfärg.

- Ta för vana att alltid tvätta mörka plagg separat de första gångerna, blanda aldrig ljusa och mörka färger.
- Använd inte tvättmedel som innehåller blekmedel (perborater) när du tvättar kulörtvätt. Vid tvätt av naturfärgade plagg bör tvättmedel med optiskt vitmedel undvikas.
- Låt aldrig plaggen ligga i blöt, det kan ge färgskador.
- Kläder med tryck bör vändas ut och in före tvätt. Trycket kan skadas vid nötning mot andra plagg. Stryk heller aldrig på tryck.
- Jeans, plagg gjorda i jeanstyg samt bomullsplagg i mörka färger bör tvättas ut och in för att förhindra tvättränder.
- Tänk på att inte utsätta kläder för direkt solljus vid torkning då blekning kan uppstå.