Klädesplagg

Club-blazer

Udda kavaj och byxa är ett ledigare alternativ till kostym. Passar mer informella bjudningar där ingen särskild klädsel angivits. Enfärgade kombinationer är säkrast, mönstrade kavajer och byxor ställer höga krav på din stilmedvetenhet. Club-blazern är enkel- eller dubbelknäppt med knappar av metall. Mörkblått eller svart med grå byxa är ett säkert val. Kostymkavajen är ett tunnare alternativ är som kan vara mönstrad i pepita, hundtandsmönster eller i rutor. Sportkavajen är vanligtvis i mönstrad tweed.

Kavaj

Om du får ett inbjudningskort där det står kavaj, betyder detta mörk kostym. Idag tolkar många dock detta som enklare kavaj. Vill man vara på den säkra sidan skriver man helt enkelt ut mörk kostym. Som vanligt är det tillfället som avgör hur fint man bör klä sig.

Mörk kostym

Mörk kostym är allround-klädseln för alla formella tillställningar, från finare middag till vigsel eller begravning. Den är svart, blå eller mörkt grå. Ju finare kalas desto mörkare kostym, eventuell randning bör vara mycket diskret liksom slipsen. Vit skjorta är alltid rätt. Polotröja kan vara ett alternativ, men ställer stora krav på dig. Tröjan skall vara tunn och elegant. Svarta välputsade skor och svarta strumpor är ett måste.

Ljus kostym

Ett alternativ till den mörka kostymen på sommaren. Glöm bara inte att markera den förväntade finhetsgraden med det du bär till kostymen; en fin skjorta, elegant slips eller fluga samt fina skor. Och akta dig för manchester eller skrynklig bomull, den ljusa kostymen måste vara av extra hög klass.

Affärskostym

Utomlands är affärsmannens klädsel en betydligt större fråga än i Sverige. Kostym är ett måste, blazer och byxa är en chansning. Den typiska affärskostymen går i mörkt grått eller mörkt blått. Eventuella ränder bör vara diskreta. Förhör dig alltid om vad som förväntas av dig och din klädsel.

Smoking

Smoking är snäppet under frack i finhetsgrad. På inbjudan står det smoking och inget annat. Att komma i kavaj är inte att tänka på. Har du ingen smoking får du snällt stanna hemma. Jackan har sidenklädd sjalkrage eller samma spetsiga sidenslag som på fracken. Byxorna har sidenrevärer. Svart eller midnattsblå är de vanligaste färgerna, men vit smoking med svarta byxor fungerar på sommaren. Svart midjeband, cummerband, bär man istället för väst. Om väst används, är det till jackan med spetsiga slag och den ska vara svart. även flugan är svart, men andra färger förekommer, dock aldrig vit. Skjortan har mjuk eller hård uppstående krage med nedvikta snibbar.

Frack

Frack är den finaste högtidsklädseln och bärs av samtliga manliga gäster. Till den en vit styvstärkt hårdbröstad skjorta med hög krage med snibbar och vit rosett (man säger inte fluga!), samt vit väst, svarta strumpor och svarta skor. Manschett- och skjortknappar får gärna vara eleganta, dock inte svarta vilket markerar sorg. Gäller frack står det högtidsdräkt på inbjudan ? eller ingenting alls. är man bjuden på en vanlig middag och ingenting nämns om klädsel, är det knappast frack som gäller. Frack används idag huvudsakligen vid bröllop, akademiska fester, Nobelfester och kungamiddagar.